Beste camera merken

Bijna iedereen maakt tegenwoordig vaak foto’s van gebeurtenissen of van speciale onderwerpen. Veel mensen doen dit met hun mobiel, maar met een camera kun je natuurlijk foto’s schieten van een veel betere kwaliteit. Ben jij op zoek naar een nieuwe camera, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken?

Het is dan natuurlijk handig om te weten voor welk merk je moet kiezen. Als je eenmaal voor een merk hebt gekozen, blijf je daar meestal ook bij. Dit komt omdat je dan waarschijnlijk ook nieuwe lenzen van dit merk koopt. Als je later weer een nieuwe camera koopt, is het zonde om over te stappen op een ander merk wanneer je al veel lenzen hebt. Het is dus belangrijk dat je voordat je een camera koopt, goed onderzoek doet naar welk merk goed bij jou past!

Maar wat zijn nou precies goede camera merken? In deze koopgids leggen we je het uit! We zetten de top 10 beste camera merken op een rijtje. Zo wordt het voor jou een stuk makkelijker om een merk uit te kiezen dat goed bij je past!

De top 10 beste camera merken

Hieronder hebben we de top 10 beste camera merken op een rijtje gezet. We hebben veel verschillende beoordelingen en reviews van relevante websites uitgebreid met elkaar vergeleken. Uiteindelijk zijn we bij deze top 10 beste camera merken uitgekomen!

1.      Canon

Canon is een van de meest bekende merken in de camerawereld. En dat is niet voor niets. Het Japanse merk bestaat al meer dan 50 jaar en produceert veel verschillende camera’s van topkwaliteit. Canon heeft een erg uitgebreid assortiment, dat niet alleen bestaat uit camera’s maar ook lenzen, videocamera’s, printers, scanners, projectoren en alle bijbehorende accessoires. En het merk denkt niet alleen aan professionele fotografen, maar ook beginnende fotografen en amateurfotografen kunnen bij Canon goed terecht voor een nieuwe camera.

Bij Canon kun je dus terecht voor al je benodigdheden rondom fotografie. Dit is ook de reden waarom veel mensen kiezen voor het merk. Als je bijvoorbeeld een camera van Canon hebt, kun je kiezen uit heel veel verschillende soorten lenzen. Bij andere merken kan het zo zijn dat je niet veel keuze uit lenzen hebt en kun je bijvoorbeeld minder creatief fotograferen. Hieronder benoemen we onze favoriete camera’s van het merk Canon.

Voordelen Canon:

 • Een zeer ruim assortiment
 • Geschikt voor ieder level fotografie
 • Veel keuze uit lenzen
 • Zeer hoge kwaliteit

Nadelen Canon:

 • Kan prijzig worden
 • Soms is de levertijd lang

Onze favoriete Canon camera’s

Canon heeft een enorm uitgebreid assortiment aan verschillende camera’s, waaronder systeemcamera’s, spiegelreflexcamera’s maar ook compact camera’s. En voor zowel beginners als gevorderde fotografen. Een van onze favoriete camera’s van het merk is de Canon EOS R5. Deze systeemcamera is van zeer hoge kwaliteit en geschikt voor professionele fotografen. Met deze camera kunnen professionele fotografen genieten van het fotograferen van 20 beelden per seconde, filmen in 8K video resolutie en een sensor resolutie van 45 megapixel.

Een goede camera voor beginnende fotografen is de Canon EOS 250D, een zeer gebruiksvriendelijke spiegelreflexcamera voor een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Ook voor vloggers heeft Canon een zeer interessante camera: Canon EOS M50. Deze systeemcamera is voorzien van allerlei interessante video- en fotofuncties voor vloggers en content creators. Je merkt het al, het merk heeft voor iedere soort fotograaf wel een geschikte camera in het assortiment.

2.      Nikon

Het merk Nikon is ook een merk dat al jarenlang bestaat en oorspronkelijk is ontstaan in Japan. Het merk hield zich op het begin nog niet bezig met het produceren van camera’s. Op het begin ontwikkelde het merk vooral meetapparatuur, maar in de loop van de jaren ging het merk zich steeds meer bezighouden met het ontwikkelen van camera’s.

Nikon heeft een erg uitgebreid assortiment aan verschillende hoogwaardige camera’s, videocamera’s en allerlei bijpassende accessoires. Dit is erg fijn, want als je een camera van Nikon aanschaft heb je een ruime keuze uit verschillende lenzen. Zo kun je al je creativiteit kwijt en altijd een nieuw soort lens proberen. Hieronder benoemen we onze favoriete exemplaren van dit merk.

Voordelen Nikon:

 • Uitgebreid assortiment
 • Geschikt voor elk level fotografie
 • Hoogwaardige kwaliteit
 • Veel verschillende lenzen

Nadelen Nikon:

 • Kan prijzig zijn

Onze favoriete Nikon camera’s:

Nikon heeft een erg ruim assortiment aan verschillende camera’s, geschikt voor zowel beginnende fotografen, amateurfotografen en professionele fotografen. Daarbij heb je de keuze uit een systeemcamera, een spiegelreflexcamera en een compact camera. Een van onze favorieten voor professionele fotografen is de Nikon Z7 II systeemcamera. De camera is voorzien van hoogwaardige functies en je kunt het combineren met veel verschillende hoogwaardige lenzen. Voor beginnende fotografen raden we de Nikon Z50 systeemcamera aan. Heb je toch liever een spiegelreflexcamera? Dan is de Nikon D7500 een goede keuze, met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

3.      Sony

Ook Sony is een van de meest hoogwaardige camera merken. Het merk bestaat al erg lang, maar focust zich pas sinds een aantal jaren op het ontwikkelen van camera’s. Sony heeft zich echter zo snel gespecialiseerd op het camera vakgebied, dat het zich nu al tot een van de beste camera merken kan benoemen.

Het assortiment van het merk bestaat onder andere uit systeemcamera’s en compact camera’s. Deze worden weer onderverdeeld in verschillende serie benamingen, zoals Alpha-serie, RX-serie en de Cybershot-serie. De camera’s zijn van hoge kwaliteit en zowel beginnende fotografen als professionele fotografen kunnen bij het merk terecht voor een geschikte camera. Het enige nadeel aan het merk is, dat het nog niet over veel verschillende soorten lenzen beschikt. Dit komt omdat het merk nog maar een aantal jaren actief is met het ontwikkelen van camera’s. Het assortiment aan lenzen wordt gelukkig in de loop van de jaren steeds verder uitgebreid. Hieronder benoemen we onze favoriete camera’s van het merk!

Voordelen Sony:

 • Kwalitatieve camera’s
 • Geschikt voor elk level
 • Veel verschillende soorten camera’s
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen Sony:

 • Geen enorm assortiment aan lenzen

Onze favoriete Sony-camera’s:

Sony beschikt over een ruim assortiment aan verschillende soorten camera’s die geschikt zijn voor beginnende fotografen, amateurfotografen en professionele fotografen. Onze favoriet voor professionele fotografen is de Sony Alpha A7 IV systeemcamera. Deze camera beschikt over zeer hoogwaardige functies en is ideaal voor een professionele fotograaf. De Sony A6400 systeemcamera zouden we juist voor beginnende fotografen of amateurfotografen aanraden. Wil jij eigenlijk graag een camera die geschikt is om mee te vloggen? Dan kun je het beste voor de Sony Vlog Camera ZV-1 gaan. Deze compact camera is ideaal voor vloggers en kun je makkelijk overal mee naartoe nemen. Je merkt het al, Sony heeft voor iedere soort fotograaf wel wat wils!

4.      Fujifilm

Het merk Fujifilm is al in het jaar 1934 opgericht en houdt zich bezig met het produceren van onder andere camera’s, medisch apparatuur en printers. Het merk staat in de camera wereld bekend als merk dat zich vooral toewijdt aan het ontwikkelen van camera’s met veel kwalitatieve video opties. Fujifilm heeft een ruim assortiment aan systeemcamera’s en een aantal compact camera’s. Bij dit merk kun je bijvoorbeeld ook terecht voor hoogwaardige onderwatercamera’s.

Fujifilm richt zich zowel op beginnende fotografen, amateurfotografen en professionele fotografen. Er zit voor iedere soort fotograaf wel een geschikte camera bij. Fujifilm beschikt daarnaast ook over een ruim assortiment aan lenzen. Als je een systeemcamera van Fujifilm koopt, kun je dus veel verschillende soorten lenzen proberen. Hieronder benoemen we onze favoriete Fujifilm camera’s.

Voordelen Fujifilm:

 • Ruim assortiment systeemcamera’s
 • Kwalitatieve onderwatercamera’s
 • Geschikt voor elk level fotograaf
 • Gespecialiseerd in filmfuncties
 • Ruim assortiment lenzen

Nadelen Fujifilm:

 • Geen spiegelreflexcamera’s
 • Vrij prijzig

Onze favoriete Fujifilm camera’s:

Fujifilm heeft zowel voor beginnende fotografen, amateurfotografen en professionele fotografen een ruim assortiment aan camera’s. Een van onze favoriete systeemcamera’s voor professionele fotografen is de Fujifilm X-T4 systeemcamera. Deze camera is niet alleen geschikt om kwalitatieve foto’s mee te schieten, maar ook om hoogwaardige video’s mee te filmen. Voor fotografen die echt voor de meest hoogwaardige kwaliteit willen gaan is de Fujifilm X-H2S een top keuze. Met deze camera schiet je maar liefst 30 beelden per seconde en maak je gebruik van 7 stops beeldstabilisatie. Voor beginnende fotografen of amateurfotografen raden we de gebruiksvriendelijke Fujifilm X-T30 II systeemcamera aan.

5.      Panasonic

Panasonic is ook een erg bekend merk en dat niet alleen onder fotografieliefhebbers. Het merk focust zich op veel verschillende elektronicaproducten, waaronder foto- en videocamera’s. Het merk bood voor 2008 alleen maar compact camera’s aan, maar sinds dat jaar ook systeemcamera’s. Tegenwoordig biedt Panasonic een ruim assortiment aan systeemcamera’s en compact camera’s aan. Zowel beginnende fotografen, amateurfotografen en professionele fotografen kunnen terecht voor een kwalitatieve camera bij het merk Panasonic. Kenmerken bij de camera’s van Panasonic zijn de compacte vorm en de fijne grip. Ideaal voor mensen die vaak reizen of op vakantie gaan, maar ook voor vloggers. Hieronder benoemen we onze favoriete camera’s van het merk Panasonic.

Voordelen Panasonic:

 • Compacte camera’s met een fijne grip
 • Gespecialiseerd in video
 • Ruim assortiment compact camera’s en systeemcamera’s
 • Geschikt voor elk level fotografie

Nadelen Panasonic:

 • Geen ruim assortiment lenzen
 • Minder hoogwaardige foto opties

Onze favoriete Panasonic camera’s:

Panasonic heeft een ruim assortiment aan compact camera’s en systeemcamera’s, geschikt voor verschillende soorten fotografen. Een goede keuze voor een beginnende fotograaf of amateurfotograaf is de Panasonic Lumix DC-FZ82. Deze camera is erg compact en licht en ideaal om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. Voor professionele of semi-professionele fotografen die graag wat meer uit hun camera willen houden, raden we de Panasonic Lumix DC-GH6 systeemcamera aan. Met deze camera schiet je gemakkelijk hoogwaardige foto’s en film je in hoge video resolutie. Wil je liever niet te veel geld uitgeven maar toch voor een kwalitatieve systeemcamera gaan? Dan is de Panasonic Lumix DC-G9 systeemcamera een goede optie.

6.      Olympus

Olympus is een Japans bedrijf dat al in het jaar 1919 is opgericht. Het bedrijf richt zich tegenwoordig op het ontwikkelen van veel verschillende elektronicaproducten en producten voor de medische wereld. Het merk ontwikkelt ook camera’s en staat bekend om zijn creatieve, stijlvolle en kwalitatieve compact camera’s en systeemcamera’s. Het merk heeft geen groot assortiment, maar biedt wel een aantal hoogwaardige camera’s. Olympus camera’s zijn verdeeld in de drie series: Tough-serie, PEN-serie en OM-D serie. Het merk biedt zowel kwalitatieve camera’s voor zowel amateurfotografen en professionele fotografen. Ondanks dat het merk niet over een ruim assortiment aan camera’s beschikt, biedt het merk wel een ruim assortiment aan lenzen. Zo kun je als fotograaf al je creativiteit kwijt bij dit merk. Hieronder benoemen we onze favoriet camera’s van het merk Olympus.

Voordelen Olympus:

 • Creatieve en stijlvolle camera’s
 • Compact camera’s en systeemcamera’s
 • Geschikt voor elk level fotografie
 • Ruim assortiment lenzen

Nadelen Olympus:

 • Geen uitgebreid assortiment

Onze favoriete Olympus camera’s:

Ondanks dat Olympus niet over een uitgebreid assortiment aan camera’s beschikt, kunnen zowel amateurfotografen als professionele fotografen terecht bij Olympus voor een kwalitatieve camera. Onze favoriet die we zouden aanraden aan professionele fotografen is de Olympus OM-D E-M1 Mark III systeemcamera. Je kunt veel verschillende kanten op met deze systeemcamera, want hij beschikt zowel over een uitstekende video resolutie als een hoogwaardige sensor. Voor beginnende fotografen zouden we de Olympus Tough TG-6 compact camera aanraden. Deze camera is ook erg geschikt om onderwater te gebruiken. Leuk voor als je op vakantie gaat! Ben jij juist op zoek naar een camera voor amateurfotografen die net wat meer uit hun camera willen kunnen halen? Dan is de Olympus OM-D E-M10 Mark IV systeemcamera een goede optie.

7.      Pentax

Het merk Pentax komt ook uit Japan en bestaat al sinds 1952. Pentax richt zich vooral op professionele fotografen en heeft een uitgebreid assortiment aan spiegelreflexcamera’s voor professionele fotografen. Deze camera’s staan bekend om hun hoogwaardige kwaliteit en zijn geliefd bij vele fotografen. Ook zijn de meeste modellen weer- en waterbestendig en dat maakt het merk ook uniek. Het merk beschikt over een groot assortiment aan lenzen. Dat is ideaal voor fotografen die veel soorten fotografie uitoefenen. Er zit altijd wel een geschikte lens tussen voor elke soort fotografie. Het is alleen jammer dat het merk alleen over spiegelreflexcamera’s beschikt en nog geen compact camera’s of systeemcamera’s aanbiedt.

Voordelen Pentax:

 • Hoogwaardige spiegelreflexcamera’s
 • Weer- en waterbestendige modellen
 • Groot assortiment lenzen
 • Geschikt voor professionele fotografen

Nadelen Pentax:

 • Geen compact camera’s of systeemcamera’s
 • Bijna niet geschikt voor beginnende fotografen

Onze favoriete Pentax camera’s:

Ondanks dat Pentax alleen spiegelreflexcamera’s in het assortiment heeft, zijn deze camera’s stuk voor stuk erg kwalitatief. Onze favoriet voor professionele fotografen is de Pentax K-3 Mark III spiegelreflexcamera. Met deze camera kun je alle kanten op en genieten van de razendsnelle autofocus en hoogwaardige sensor. Voor amateurfotografen of semi-professionele fotografen zouden we de Pentax K-70 spiegelreflexcamera aanraden. Deze camera biedt veel kwalitatieve functies en is gebruiksvriendelijk. En dat tegen een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Als je graag een camera met lens wilt aanschaffen kun je kiezen voor de combinatie van de Pentax K-1 Mark II spiegelreflexcamera met een 18-135mm lens. Zo ben je in een keer klaar om te beginnen met fotograferen!

8.      Leica

Leica is een cameramerk dat al meer dan een eeuw oud is! Het merk is in 1869 opgericht in Duitsland. Tegenwoordig ontwikkelt het merk nog steeds erg hoogwaardige en exclusieve camera’s. Het merk focust zich vooral op het ontwikkelen van hoogwaardige compact camera’s en systeemcamera’s. Dit is ook de reden dat het merk erg geliefd is bij professionele fotografen. Beginnende fotografen kunnen bij dit merk echter niet goed terecht voor een nieuwe camera. Toch heeft het merk een aantal modellen die wel geschikt zijn voor amateurfotografen die net iets meer uit hun camera willen halen. De camera’s zijn vooral kenmerkend aan hun compact- en lichtheid, terwijl ze hoogwaardige opties bieden. Het merk biedt daarnaast ook een ruim assortiment aan lenzen, waardoor je de camera kunt gebruiken voor veel verschillende soorten fotografie. Hieronder benoemen we onze favoriete camera’s van dit merk.

Voordelen Leica:

 • Hoogwaardige kwaliteit
 • Compact camera’s en systeemcamera’s
 • Ruim assortiment lenzen
 • Compacte en lichte modellen

Nadelen Leica:

 • Klein assortiment camera’s
 • Prijzig

Onze favoriete Leica camera’s:

Ondanks dat het merk Leica niet over een groot assortiment aan camera’s beschikt, heeft het genoeg kwalitatieve opties om te overwegen. Zo raden we professionele fotografen die op zoek zijn naar een hoogwaardige compact camera de Leica Q2 compact camera aan. Deze compact camera biedt zeer hoogwaardige functies zoals een 47.3 megapixel fullframe CMOS-sensor, waarmee je razendscherpe beelden kan schieten. Maar, hier is de prijs ook naar. Wil jij liever een camera met een betere prijs/kwaliteit verhouding? Dan is de Leica D-Lux 7 compact camera een interessante keuze. Wil je liever voor een hoogwaardige systeemcamera gaan? Dan is de Leica M11 systeemcamera Body een goede optie. Deze camera mag wat kosten máár dan heb je ook wat. De camera beschikt bijvoorbeeld over een 60 megapixel fullframe sensor! Kortom, met een camera van dit merk weet je zeker dat je voor kwaliteit gaat!

9.      Kodak

Het Amerikaanse merk Kodak bestaat al sinds 1892 en is sindsdien een bekend cameramerk. Tegenwoordig heeft het merk nog steeds een aantal kwalitatieve camera’s in het assortiment. Kodak focust zich tegenwoordig vooral op het ontwikkelen van compact camera’s. Dit betekent dat het merk niet een erg ruim assortiment aan camera’s heeft. Toch biedt het een aantal kwalitatieve compact camera’s die vooral voor beginnende fotografen en amateurs aan te raden zijn. Hieronder benoemen we onze favoriete camera’s van het merk Kodak.

Voordelen Kodak:

 • Kwalitatieve compact camera’s
 • Geschikt voor beginnende fotografen en amateurfotografen
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen Kodak:

 • Klein assortiment
 • Geen systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s
 • Niet geschikt voor professionele fotografen

Onze favoriete Kodak camera’s:

Ondanks dat het merk Kodak een klein assortiment aan camera’s heeft, zitten er wel degelijk een aantal kwalitatieve exemplaren tussen. Neem bijvoorbeeld de Kodak PixPro FZ102 BK compact camera. Deze compact camera is voorzien van een uitstekende prijs/kwaliteit en daarom erg geschikt voor beginnende fotografen. Een andere goede optie is de Kodak PixPro AZ901. Deze camera is voorzien van net iets meer opties, maar alsnog een goede keuze voor beginnende fotografen of amateurfotografen.

10. Sigma

Het merk Sigma is ook een Japans merk en staat bekend om zijn grote assortiment aan lenzen. Deze lenzen heeft het merk ontworpen om een goedkoper alternatief te bieden bij dure camera’s van merken als Canon en Nikon. Het merk heeft zelf ook een aantal hoogwaardige systeemcamera’s ontwikkeld. Deze camera’s zijn vooral geschikt voor semi-professionele en professionele fotografen. De camera’s staan bekend om hun uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. En uiteraard heb je dus een ruime keuze uit verschillende lenzen. Dit is ideaal voor als je verschillende soort fotografie wilt uitoefenen. Hieronder benoemen we een aantal interessante opties voor als je op zoek bent naar een camera van Sigma.

Voordelen Sigma:

 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Geschikt voor professionele fotografen
 • Hoogwaardige systeemcamera’s
 • Uitgebreid assortiment aan lenzen

Nadelen Sigma:

 • Klein assortiment camera’s
 • Geen camera’s voor beginnende fotografen

Onze favoriete Sigma camera’s:

Ondanks dat het merk Sigma niet over een uitgebreid assortiment aan camera’s beschikt, hebben we een paar interessante opties gevonden. De Sigma FP systeemcamera is een goede optie voor professionele fotografen die op zoek zijn naar een camera met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Om diezelfde reden zou je kunnen kiezen voor de Sigma FP L systeemcamera. Deze camera is net iets prijziger dan de vorige, maar heeft een aantal extra opties en kwalitatieve functies.

Veel gestelde vragen over de beste camera merken

Hieronder beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen over de beste camera merken.

Wat is het beste merk voor een compact camera?

Veel merken verkopen kwalitatieve compact camera’s. Toch zijn er een aantal merken die hierin gespecialiseerd zijn en meer kennis hebben over compact camera’s. Wij vinden dat het merk Panasonic over het algemeen de beste compact camera’s ontwikkeld en hier goed in is gespecialiseerd. Bij Panasonic kun je zeker terecht voor een kwalitatieve compact camera!

Wat is het beste merk voor een systeemcamera?

Bijna elk cameramerk verkoopt tegenwoordig systeemcamera’s. De systeemcamera is weer helemaal in trek en er wordt volop verder ontwikkeld. Het merk waarvan wij op dit moment vinden dat het de beste systeemcamera’s in het assortiment heeft is Canon. Canon heeft zich de afgelopen jaren erg gespecialiseerd in het ontwikkelen van systeemcamera’s. En dit zie je terug in bijvoorbeeld de Canon EOS R serie.

Wat is het beste merk voor een spiegelreflexcamera?

Veel merken beschikken over een ruim assortiment aan spiegelreflexcamera’s. De merken waar je op dit moment het beste terecht kan voor een spiegelreflexcamera is Canon of Nikon. Beide merken beschikken over hoogwaardige spiegelreflexcamera’s.

Na het lezen van deze koopgids ben jij vast een stuk wijzer geworden over welk camera merk het beste bij jou past. Vergelijk de voor- en nadelen van de verschillende merken eens goed met elkaar. Bepaal uiteindelijk bij welk merk jij een nieuwe camera gaat halen!

Plaats een reactie